Hondsdolheid

Hondsdolheid of rabiës is een virale aandoening van de hersenen die dodelijk is voor zowel dieren als de mens.

Voorkomen

Rabiës komt voor in grote delen van de wereld. West-Europa is vrij van rabiës, maar in Oost-Europa (landen van ex-oostblok) komt het nog regelmatig voor. Het is dan ook altijd oppassen bij dieren die ingevoerd worden uit die streek. Alle zoogdieren kunnen besmet raken met rabiës, ook de mens.

Besmetting

Het virus is aanwezig in het speeksel en wordt voornamelijk overgedragen door bijten of likken. Hondachtigen (hond, vos, wasbeer) worden agressief bij een hondsdolheidbesmetting. Ze gaan dan bijten en dragen op die manier de infectie over, ook op de mens.
Ook vleermuizen zijn regelmatig een bron van besmetting voor hondsdolheid. Als ze besmet zijn, hebben ze problemen met vliegen en kunnen ze bijten naar mensen die te dichtbij komen.

Symptomen

Besmette hondachtigen vertonen agressie en onrust. Andere diersoorten, zoals de kat, gaan eerder angstig worden, wegkruipen, bang worden van licht en geluid of verlammingsverschijnselen vertonen.
De tijd tussen het ogenblik van besmetting en het verschijnen van symptomen kan variëren van twee weken tot enkele maanden.

Symptomen bij de mens zijn verschillend van die bij dieren. Eerst treden er aspecifieke symptomen op zoals lichte koorts, algemeen ziek zijn, hoofpijn, daling van de eetlust, zere keel en misselijkheid. Daarna komt verhoogde prikkelbaarheid voor, overgevoeligheid voor licht en harde geluiden, abnormale gevoelens in het gebeten lichaamsdeel zoals pijn, koude, jeuk en tintelen. Ook angst voor water komt voor. Daarna ontstaan verlammingsverschijnselen, coma en tenslotte dood.

Behandeling

Eens er symptomen zijn, is er geen behandeling meer mogelijk. Bij de mens kan het uitbreken van de symptomen voorkomen worden door vaccinatie binnen de 48u na de besmetting.

Preventie

Preventie gebeurt door vaccinatie.
België is rabiësvrij, vaccinatie is hier dan ook niet verplicht.
Gaat de hond echter de grens over, dan moet hij gevaccineerd worden.
Het duurt 3 weken voor het vaccin werkzaam is en het is 3 jaar geldig.