Aankoop of Adoptie?

Als je weet welk type hond je wilt, dan moet je nog beslissen waar je hem haalt. Je kunt een hond adopteren uit een asiel of aanschaffen bij een erkende fokker of een particulier met een gelegenheidsnestje.

– Een erkende fokker herken je aan zijn erkenningsnummer (het HK-nummer). Let erop dat het erkenningsnummer geldig is. Dat kun je op de website van de overheid nagaan. Een erkenningsnummer wijst er echter enkel op dat de fokker voldoet aan de wetgeving, maar het is geen kwaliteitslabel.

– Particulieren die sporadisch een nestje hebben, hoeven wettelijk gezien geen erkenningsnummer aan te vragen. Maar ook hier zegt het al dan niet hebben van een erkenningsnummer niets over de betrouwbaarheid van je keuze en aanschaf.

– Belgische asielen zijn ook bij wet verplicht om een erkenningsnummer te hebben. Bij adoptie uit een Belgisch asiel is het dier vaak al gechipt, gecastreerd en heeft het medische controles en de nodige inentingen gehad. Toch is het altijd raadzaam om na adoptie even bij je eigen dierenarts langs te gaan, zeker wat betreft chipnummer en registratie. Vraag altijd om even te controleren met een chiplezer of de hond op jouw naam en adres staan, of ga dit zelf na op www.dogid.be.

Ongeacht waar je je hond haalt, je mag je niet laten misleiden door een zielig ogende pup of mooie praatjes van de verkoper. Wees even kritisch als wanneer je een wagen of woning zou kopen. Het gaat tenslotte ook bij huisdieren om een jarenlange verantwoordelijkheid met financiële gevolgen.

Voorkom fraude en let voor een legale aankoop van een hond op volgende punten:

  • Koop geen hond via het internet zonder dat je het dier hebt gezien.
  • Advertenties op algemene websites moeten een erkenningsnummer (HK nummer) vermelden. Ga niet in op advertenties die geen of een vals HK-nummer gebruiken of die een bestaand nummer misbruiken. Erkenningsnummers controleren doe je op deze website.
  • Ga langs bij de fokker en controleer de hygiëne en omstandigheden waarin de honden leven.
  • Elke hond moet een paspoort hebben dat je onmiddellijk moet meekrijgen. Het mag niet pas later worden opgestuurd.
  • De afkomst van de hond kun je zien aan het paspoort. Het nummer van een Belgisch paspoort begint met de letters BE.
  • Elke hond moet gechipt en geregistreerd zijn. De verkoper moet ervoor zorgen dat de hond op jouw naam komt te staan. Ga dit enkele weken na de aankoop zelf nog eens na op www.dogid.be en vraag aan jouw dierenarts om het chipnummer te controleren.

Voor de aankoop van een gezonde en sociale pup let je verder best ook op onderstaande zaken:

  • Hoe reageren de aanwezige honden op mensen en andere dieren?
  • Zijn alle honden gezond (niet mager, mooie vacht, geen traanogen of loopneus, hoesten, …), proper (geen vuile vacht, uitscheiding rond de ogen en neus, resten stoelgang aan aars, …) en hebben hun uitwerpselen een vaste structuur?
  • Zitten de honden in een propere, veilige en open omgeving (voldoende lichtinval, huiselijke sfeer, niet met grote aantallen samen, …)
  • Mag je meerdere keren komen kennismaken en worden al je vragen beantwoord?
  • Is de teef (moederhond) bij de pups?
  • Zijn er bewijzen van gezondheidscontroles van de ouders aanwezig?
  • Heeft het een ras veel risico op erfelijke of aangeboren ziektes en misvormingen? Vraag dan aan de fokker wat hij doet om problemen te voorkomen.
  • Hebben de fokhonden een goed leven waarin ze ook hond kunnen zijn?
  • Zien de honden en/of pups er rustig uit? Of zijn ze eerder angstig of gestresseerd?

 

Als je niet bekend bent met broodfok en hondenhandel, dan vraag je best hulp aan een dierenarts of expert bij de aankoop. Wees ook zeker op je hoede als er veel rassen en nestjes worden verkocht. Koop geen zielige hondjes, want de kans op gezondheids- en gedragsproblemen achteraf is erg groot. Bovendien hou je zo de foute (en mogelijks illegale) handel in stand.